Bir şirkete Ticaret Unvanı konulurken bazen ayar! kaçırılıyor ve ticaret unvanı çok uzun olabiliyor. Bu unvanlar hem şirket hem de şirket ile ticaret yapan kişiler açısından sorun teşkil edebiliyor.
.
Bilindiği üzere Türk Ticaret Kanunu md. 41 uyarınca her şirket, ticari işletmesini ilgilendiren işlemleri ticaret unvanıyla yapmaya ve işletmesiyle ilgili senet ve sair evrakı bu unvan altında imzalamaya mecbur bulunmakta. Öte yandan TTK 41. madde 2. fıkra uyarınca ticaret unvanının, ticari işletmenin giriş cephesinin herkes tarafından kolayca görülebilecek bir yerine okunaklı bir şekilde yazılması mecburidir. Vergi Usul Kanunu’nun 230. maddesi uyarınca şirketlerin ticaret unvanının faturada yer alması bir zorunluluk. Çok uzun ticaret unvanlarının bu yükümlülükleri karşılaması da çoğu zaman mümkün olmuyor.
.
Ülkemizde herkes tarafından bilinen Koç, Sabancı, Zorlu vb. holdingler dahi her sektörde değil belirli sektörlerde yoğunlaşmaya çalışıyorlar ve güçlü olmadıkları ya da karlı görmedikleri sektörlere girmemeye özen gösteriyorlar. Bu yazının amacı bazı şirketlerin vizyonunun ve belirli hedeflerinin olmayışı ve her alanda(odaklanmadan) faaliyet gösterip başarılı olabilecekleri hakkındaki yanlış kanılarına dikkat çekmek.
.
Uzun Ticaret Unvanı Örnekleri
1 - CANPOLAT NAKLİYAT KIRTASİYE TARIM HAYVANCILIK MADENCİLİK İNŞAAT HAFRİYAT PEYZAJ MİMARLIK MÜHENDİSLİK ISITMA VE SOĞUTMA SİSTEMLERİ MOBİLYACILIK EĞİTİM HİZMETLERİ PETROL ÜRÜNLERİ GIDA TEKSTİL OTOMOTİV KUYUMCULUK GAZETECİLİK VE MATBAACILIK UYDU VE GÜVENLİK SİSTEMLERİ EMLAK EKPERTİZ VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ REKLAM AJANSLIĞI BİLGİSAYAR TELEKOMİNİKASYON TEMİZLİK HİZMETLERİ HIRDAVAT VE MEDİKAL KOZMETİK DAYANIKLI TÜKETİM MALLARI ŞANS OYUNLARI SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
2 - ÜMİT ŞARKÜTERİ GIDA MADDELERİ TURİZM TAŞIMACILIK İNŞAAT İNŞAAT MALZEMELERİ MÜHENDİSLİK AKARYAKIT HUBUBAT BAKLİYATZİRAAT HAYVANCILIK TARIM KAĞIT METAL VE PLASTİK ANBALAJ TIBBİ MALZEMELER DAYANIKLI TÜKETİM MALLARI TAAHHÜT OTOMOTİV TEMİZLİK VE İHTİYAÇ MADDELERİ İMALAT PAZARLAMA İTHALAT İHRACAT SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
Yazar : Av. Levent Yaralı
Etiketler: Ticaret Unvanı
